Grillning i Nya Lödöse

Text: Veronica Forsblom Ljungdahl

Grillning i Nya Lödöse

Två halster funna under 2017 i Nya Lödöse.

Ett av de halster som vi hittade 2017.

Foto: Staden Nya Lödöse

Nu har vi registrerat klart och skickat iväg de föremål som ska konserveras från förra årets undersökning. Bland järnföremålen dök det upp två nästan identiska halster. När vi tittade lite närmare på fyndomständigheterna så visade det sig att båda har påträffats inuti byggnader varav det ena hittades på ett bränt trägolv. Det ger onekligen en spännande ögonblicksbild där halstret, som varit del av köksutrustningen, förmodligen lämnats kvar eller blivit kvar när huset bränts ner.

Tittar man på medeltida målningar av köksmiljöer så är det ganska vanligt att det hänger ett halster vid eldstaden och det verkar också som att det varit vanligast att man halstrat fisk. Fisk avger inte så mycket fett när de grillas vilket annars är en nackdel när man använder ett halster, att det är svårt att ta tillvara stekfettet och därför blir stekning över öppen eld en ganska slösaktig matlagningsteknik. För att steka annat kött så har man i mer borgerliga miljöer sannolikt haft ett roterande grillspett och då har man använt sig av ett avlångt keramikkärl, en så kallad droppanna för att ta tillvara det droppande fettet. Sådana är kända från andra håll men vi har inte hittat spår av några droppannor i Nya Lödöse.

 

Målning från ca 1600. En kvinna lagar mat och halstrar

mindre fiskar, kanske sillar, över glöden. https://bjws.

blogspot.se/2013/10/preparing-harvest-1600s-food-cooking

-in.html

Från etnologiska uppteckningar så verkar det som att halster särskilt förekommit i kustbygderna där man konsumerat mycket fisk. Frågan är dock hur mycket färsk fisk som man verkligen åt i Nya Lödöse. Fisket var säsongsbundet och stora mängder torkad fisk importerades från Norge. Sannolikt så var den fisk man åt oftast torkad eller saltad, färskt kött och fisk var fortfarande vanligare hos de högre klasserna.

En annan mer religiös aspekt på halstret är att det ofta förknippas med Sankt Laurentius som enligt legenden led martyrdöden på just ett halster. Sankt Lars som är hans svenska namn är ett vanligt skyddshelgon för kyrkor, exempelvis är domkyrkorna i både Lund och Uppsala helgade åt honom. Den 10 augusti infaller Sankt Larsdagen som firas till minne av honom och i Nya Lödöse anordnades varje år Larsmässemarknad på den dagen.

Köksinteriör av ett holländskt kök från ca 1565. Ovanför eldstaden syns ett halster hänga tillsammans med andra matlagningsredskap. Bland annat ett roterande spett och en så kallad droppanna.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Måleri,_genrebild._Köksinteriör_-_Skoklosters_slott_-_88962.tif

Text: Veronica Forsblom Ljungdahl, arkeolog och föremålsexpert

Publicerat:
18 feb 2018

Publicerat av:
Amanda Azzopardi, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Fynd
Föremål
Historia

Taggar:
Fynd
Historia
Nya Lödöse

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer