Arkeolog specialiserad på 3D-visualisering

Carolina Ask

Carolina Ask

De senaste åren har projektet Staden Nya Lödösesprojekt haft möjlighet att få arbeta med Carolina Ask som är 3D-tekniker. Carolina arbetar med 3D-visualiseringar och arbetar just nu med ett 3D-spel om Nya Lödöse. 3D-spelet är en del av slutarbetet av det publika arbetet i projektet som planeras att vara klart i slutet av 2018. I första skedet innebär Carolinas arbete att göra en tredimensionell modell av staden utifrån utgrävningsresultaten och med Nya Lödöse-experternas tolkningar som grund. När spelet är färdigt ska man själv kunna styra sin vandring genom staden och kunna utforska stadsgårdar, kyrka och hantverkarkvarter. Under sin vandring utför man uppdrag för att kunna lära sig om hur det var att leva omkring år 1500 i Nya Lödöse.

Att arbeta med visualisering av historiska perioder och platser låter väldigt intressant för en som inte gör det. Vi har nog alla drömt om att åka tillbaka i tiden någon gång. Vad är det då som är roligast och vad är det svåra för Carolina när hon arbetar med det historiska materialet? "Det roligaste är den kreativa fasen, när allt tillgängligt källmaterial är sammanställt och jag får påbörja levandegörandet av byggnader och miljöer. Då skapar jag visualiseringar och bollar sedan dessa med experterna som får säga sitt och låta mig göra ändringar. Detta är också ibland den svåraste delen eftersom vissa ytor kan vara svårtolkade. En annan utmanande men viktig uppgift är därför att dokumentera processen med att ta fram en 3D-visualisering på ett bra sätt."

Carolina står bakom två filmer som gjorts om Nya Lödöse. En film ger oss en visualisering av en rundtur i en stadsgård och den andra filmen visualiserar en midnattsmässa i staden under mörkaste vintern; två animeringar som verkligen ger en känslan av att vara där.

När Carolina inte arbetar med projektet frilansar hon inom fältet 3D-teknik och kulturarv. I sina senaste projekt har hon jobbat med virtual reality och med laserskanning och gjort 3D-utskrifter av arkeologiska föremål. Carolina arbetar även med virtual reality-tekniken i konstprojekt.

Carolina har en masterexamen i arkeologi och har själv arbetat som fältarkeolog samt även med pedagogik inom arkeologi och historia. När vi ställer frågan hur sugen hon blir att gräva svarar hon: " Ja, det blir jag ganska ofta. Det är verkligen en speciell känsla att komma så nära spåren efter våra föregångare, och vara den första i nutid som håller i ett föremål som brukats för hundratals eller tusentals år sedan."

Text: Amanda Azzopardi, arkeolog och publik koordinator

Publicerat:
6 feb 2018

Publicerat av:
Amanda Azzopardi, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Förmedling

Taggar:
Historia
Nya Lödöse
Visualisering

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer