Formgiven av

Lisa Larsson och Lena Troedson

Nyckel till staden

 

Staden Nya Lödöseprojektet har en egen grafisk profil. Lisa Larsson, Lena Troedson och Gabriella Kalmar är formgivarna som står bakom Staden Nya Lödöses design och uttryck.


Inför att projektet Staden Nya Lödöse skulle startas upp skapades ett eget grafiskt uttryck, en egen profil för projektet. Ett koncept med projektets logotyp, grafiska element, profilfärger och teckensnitt togs fram och det visuella uttrycket och vilken känsla projektet skulle ha när det kommuniceras utåt bestämdes. Inspirationen kom från Olaus Magnus vackra träsnitt och av de färger som oftast präglar med stadsarkeologisk undersökning, därav namnen på våra porfilfärger jord, tegel och hamn.

Lena Troedson. Foto: privatLisa Larsson. Foto: privat

Lisa och Lena är grafiska formgivare och grafiska redaktörer. De jobbar med grafisk design och produktion för tryck och web. De formger, layoutar, bildbehandlar och ritar digitalt.

När projektets grafiska profil var klar kunde projektets hemsida skapas och den grafiska formen och mallar till vår tidning och våra rapporter arbetas fram. Under grävningens gång, mellan 2013-2017 har Lisa varit ansvarig över layouten av Nya Lödöses publika kommunikation, det vill säga den populärvetenskapliga tidningen, posters, affischer, inbjudningar med mera. Lena har ansvarat över de vetenskapliga trycken såsom artiklar och rapporter. Gabriella var med i början att utveckla den grafiska profilen och har därefter arbetat med andra projekt.

Lisa och Lena har varit med från allra första början så vi frågar dem vad som är det bästa med deras arbete i projektet? "Det är väldigt roligt att jobba med den grafiska formgivningen och designen för Nya Lödöseprojektets visuella kommunikation, det har blivit en del av min arbetsvardag efter alla dessa år och jag kommer att sakna det när projektet tar slut. Det är ju också så tacksamt att layouta när utgrävningen är så unik, ämnena som tas upp är så intressanta och spännande, fynden så häftiga, fotona så fina och vår grafiska profil så fin och busig." säger Lisa.

Det var väldigt roligt att arbeta fram Nya Lödöses profil tillsammans med Lisa och Gabriella, berättar Lena, och att få utforma logotypen och några av symbolerna som används på hemsidan och i sociala medier. "Lisa har sedan gjort ett fantastiskt jobb med de populärvetenskapliga tidningarna. Mitt arbete med layout har inte riktigt kommit igång förrän nu 2017 när de stora undersökningsrapporterna och vetenskapliga publikationerna ska börja produceras. Den första stora basrapporten om 2013 års arkeologiska undersökning blev klar från tryckeriet alldeles nyligen. Det kändes väldigt bra!"

Innan projektet startade arbetade Lisa Larsson som grafisk redaktör på museum, dessförinnan arbetade hon i flera år som arkeolog i Östergötland. "Som arkeologiintresserad är det ju jättekul att få vara med och följa detta gigantiska arkeologiska projekt och dess resultat, om än nu framför datorn och via författarnas texter och fotografens bilder."

I det grafiska arbetet med Nya Lödöseprojektet så har många minnen skapats. Lisa berättar att det kanske är misstagen som man kommer ihåg mest, som den gången när hon skulle sätta arabisk text för första gången i sitt liv. "Jag tyckte att det såg jättefint och proffsigt ut när jag högerställde den arabiska texten som man kan göra med en svensk text. Då var det tur att min arabisktalande kontakt kunde kolla igenom texten i sista sekund och meddela att alla ord hade hamnat utskrivna baklänges!"

Hon har även andra fina minnen, som alla de fantastiskt hjälpsamma människor som hon har kommit i kontakt med under tiden hon har layoutat tidningen. "Till nästan varje artikel i varenda nummer har jag själv fått leta bilder nämligen. Vilket är roligt. Jag letar givetvis först och främst från vår fotograf Markus underbara foto-skatt och även på olika Commons-sidor. Men extra roligt bli det när så många "ger bort" sina bilder till vår tidning helt gratis och att de tycker att det är roligt att vara med i den. Jag har fått foton från kostymörer som syr forntida klädedräkter, från privatpersoner som plåtat sina barn eller sig själva i tidstypiska kläder från vänner och bekanta som fotat husdetaljer, statyer, vyer med mera. Väldigt kul."

"En annan bildminnesvärd sak var när jag och fotograf Markus Andersson försökte klura ut hur vi skulle få till bildmaterialet till en artikel i nummer 5 som handlar om att ha menstruation under Nya Lödösetid. Sen minns jag vårt fräcka fotocollage "Hundra år av arkeologi" i nummer 2. Men alla nummer har varit roliga, jag ser fram emot dem varenda gång materialet kommer in till redaktionen."

HamnLena började som tecknare på Riksantikvarieämbetet 1990 efter att ha gått HDKs linje Illustration och grafisk formgivning. "Jag fick jobbet delvis på grund av att jag inte var sugen på att bli arkeolog, de ville ha någon vars huvudintresse var teckning och layout. Mitt mål var före utbildningen främst att arbeta som illustratör och tecknare men intresset för typografi, grafisk form och foto växte sig efter hand starkare."

Som avslutning undrar vi hur sugna Lisa och Lena är på att gräva lite själv när du läser om allt som kommer fram i Nya Lödöse?

Lisa svarar, "faktiskt ibland jättesugen!" och Lena svarar, "jag tycker det är jättespännande att höra projektets duktiga arkeologer, osteologer och andra experter berätta om de nya rönen från Nya Lödöse, och att bli guidad i fält, men har ingen håg att själv gräva annat än för att plantera vackra växter.

Text: Amanda Azzopardi, arkeolog och publik koordinator

Publicerat:
1 nov 2017

Publicerat av:
Amanda Azzopardi, Arkeolog

Kategorier:
Förmedling
Projekt

Taggar:
Nya Lödöse
Visualisering

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer