Den publika gruppen

Vad gör den publika gruppen och vem delar ansvaret att förmedla till allmänheten?

Det är väldigt sällan det finns tillfälle att förmedla arkeologi under utgrävningens gång till allmänheten i arkeologiska projekt. I Nya Lödöseprojektet finns det dock en egen liten grupp arkeologer som arbetar för det publika och detta egentligen tack vare nya föreskrifter att arkeologens roll i stora uppdragsarkeologiska projekt ska förmedla utgrävningens resultat till allmänheten.

Publikansvarig - Christina Toreld. Foto: Markus AnderssonPublikansvarig - Imelda Bakunic Fridén. Foto: Markus Andersson

Den publika gruppen består utav: Christina Toreld, Imelda Bakunic Fridén, Ivonne Dutra, Annie Hansson, Hanna Jansson och Amanda Azzopardi. Vi arbetar med många olika medier och metoder för att kunna sprida kunskapen om vad som händer i Gamlestaden Göteborg det vill säga, vad som sker och vad vi lär oss under utgrävningen av Nya Lödöse.

Vi tycker det är särskilt viktigt att satsa på förmedling till allmänheten för att sprida kunskap om den lokala historien men även informera om det arkeologiska yrket och dess process i den moderna värld som ständigt är i förändring. Detta gör vi genom att delvis förmedla via digitala medier som Facebook, Twitter, Flickr och vår hemsida men även i tryckta medier som i vår tidning som kommer ut varje kvartal. För stunden arbetas det även på en större populärvetenskaplig utgåva med längre artiklar om vad vi ville lära oss under projektet, vad vi nu vet mer om och om annat spännande som projektet har grävt fram.

Publikansvarig - Annie Hansson. Foto: Markus AnderssonPublikansvarig - Ivonne Dutra. Foto: Markus Andersson

Förutom att använda skrivna ord, deltar vi i seminarium och i workshops som hålls lokalt, nationellt men även internationellt. Seminarium som anpassats olika till barn, barnsliga vuxna och vuxna. När tillfället har getts har vi även erbjudit allmänheten guidning under utgrävningens gång. Något som varit extra omtyckt av besökarna i olika åldrar.

Sedan är det vi som har hand om kontakten med TV, radio och tidningar som vill rapportera om vad som händer under utgrävningen.

Sist men inte minst bör även tilläggas att vi samarbetar med ett par museum om kommande och nya utställningar och att vi genom samarbete med Daniel Lindskog har producerat ett flertal filmer som finns på Youtube.

Publikansvarig - Hanna Jansson. Foto: Markus AnderssonPublikansvarig - Amanda Azzopardi. Foto: Markus Andersson

En viktig del i förmedling är att anpassa vetenskapliga tolkningar till en publik som inte har en bakgrund i arkeologi och historia. Detta försöker vi göra genom att inte dölja något i vårt arbete utan visar upp alla sidor utav det. Det tråkiga, sorgliga, roliga och intressanta men även genom att använda oss utav ett vardagligt språk.

Text av: Amanda Azzopardi, Arkeolog och publik koordinator

Publicerat:
6 sep 2017

Publicerat av:
Amanda Azzopardi, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Förmedling
Projekt

Taggar:
Nya Lödöse

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer