Bakom kulisserna - Vad gör Staden Nya Lödöseprojektets konservator?

Madelene Skogbert

Konservatorn

Vem är vår konservator och vad gör Madelene Skogbert?

En konservator som är med och arbetar på fältet är något ovanligt. Ofta får konservatorn ta del av föremålen som arkeologerna gräver fram först efter projektets slut. I detta projekt har vi konservator Madelene Skogbert som är på plats i fält dagligen vilket innebär att hon delvis kan arbeta med föremålen som kommer fram under dagen direkt, men även att hon kan vara med att gräva fram de lite mer känsliga föremålen som behöver förberedas innan upptagning.

Konservator - Madelene Skogbert. Foto: Markus Andersson

En konservator försöker konservera föremål, det vill säga att stoppa nedbrytningsprocessen som föremålet är i. Det gör man genom att tvätta föremålen i olika vätskor och att torka dem på olika vis. Att få arkeologiska föremål att än en gång se ut hur de en gång såg ut, är osannolikt. Däremot kan en konservator få föremål att bli i ett skick så att föremålet kan hanteras och studeras. Madelene brukar inte typbestämma föremål, det är föremålsspecialisternas uppgift, men hon beskriver föremålens material, konstaterar föremålets tillstånd och studerar föremålen i detalj för att se om det finns rester av något annat material.

Madelene och rep. Foto: Markus Andersson

Text av: Amanda Azzopardi, Arkeolog och publik koordinator

Publicerat:
9 aug 2017

Publicerat av:
Amanda Azzopardi, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Föremål
Konservering
Projekt

Taggar:
Nya Lödöse

 

9 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Förmedling från EAA 2018

Den publika gruppen närvarade och deltog i den internationella konferensen i arkeologi som hölls i Barcelona under september.
Läs mer

25 jun 2018

Analys, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

En tobaksrökande yngling

Första skelett med 'pipmärke' funnet i Nya Lödöse
Läs mer

25 maj 2018

Arkeologi, Bebyggelse, Projekt

Stadsgård 1-4

Vad vet vi hittills om stadens uppbyggnad?
Läs mer