I fokus - fotograf Markus Andersson

Vem är det som sätter Nya Lödöse arkeologin i fokus och vem är det som tar de fina bilderna på fynd och på det arkeologiska fältarbetet? Jo minsann, ingen mindre än fotograf Markus Andersson.

Markus i närbild

Markus arbetar mest med redaktionell fotografi till diverse tidningar och arbetar ibland med konstnärliga fotografi projekt. Men då och då sätter han ivrigt på sig hjälmen och stövlarna och ger sig ut i ur och skur för att se vad som kommit upp ur marken i Nya Lödöse.

Markus är inte bara en vanlig fotograf, han läste arkeologi runt millenniet och arbetade sen som arkeolog mellan 2001-2007, först i Malmö, sedan i Uppsala och slutligen hann han med en grävsäsong i Tanum. Så det är ju klart att han kan en del själv om den arkeologiska processen. Men vad gör Nya Lödöse utgrävningen så speciell enligt Markus?

 

"Tidigare har jag enbart arbetat på förhistoriska utgrävningar. Jag är fascinerad och imponerad av det stratigrafiska pussel ni plockar isär och sen sätter ihop i datorn. Det är betydligt mer omfattande än vad jag arbetade med. Projektets storlek är också av en annan dignitet än jag är van vid. Det är intressant att se hur det fungerar med flera aktörer som samarbetar så tätt tillsammans och där exploatören är så närvarande."

Som fotograf har Markus deltagit i projektet sedan 2013 och han har nästan fått se varje stor upptäckt genom kameralinsen. Man kan ju undra efter att ha sett så mycket fint som kommit upp ur marken, vad som har skapat det bästa minnet (hittills)?

"Oj! Svårt att rangordna. Det är flera saker som kommer upp ur minnet. Ett är från 2013 när det öppnades en kista på kyrkogården. I samband med det tog jag även en av de bilder jag tycker bäst om. Ett annan är när palissaden kom fram 2015. I början, innan tolkningen var färdig, var det väldigt spännande att följa arbetet och tankeprocessen."

Markus med sitt långa kamera stativ

Nya Lödöse projektet har pågått en längre tid och Markus deltagande har varit en viktig bit i det publika arbetet - en bild säger mer än tusen ord säger man. En bra bild säger så mycket mer och beviset på det kan ni se på vår hemsida, på Flicker, i våra tidningar och på allt annat som publiceras via Staden Nya Lödöse projektet. Via Markus fotografier kan en arkeolog känna att den där regniga leriga dagen nog inte var så mödosam - för fotografierna ifrån den blev rätt häftiga ändå! Markus fotografier visar den verkliga bilden av arkeologiskt fältarbete, den som sällan innebär sand, sol, pensel och kakifärgade kläder.

Hur känns det att vara del i detta stora projekt? "Det känns verkligen fantastiskt att få följa ett sånt här projekt. Som arkeologiintresserad är det naturligtvis ett drömuppdrag och som fotograf är det kul och utmanande att försöka hitta nya bildlösningar för att variera sig."

Till slut, hur sugen är du på att gräva lite själv när du kommer på besök?
"Väldigt!"

Intervjuad: Markus Andersson, Projekt fotograf
Författat av: Amanda Azzopardi, Arkeolog och publik koordinator

Publicerat:
11 jul 2017

Publicerat av:
Christina Toreld

Kategorier:
Förmedling
Projekt

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer