Förhandstitt på utställningen Göteborgs födelse

Projektet Nya Lödöse fick en exklusiv förhandstitt på Göteborgs stadsmuseums nya basutställning om Nya Lödöse och Göteborgs födelse, här skvallrar vi lite om dess storslagenhet...

Från uställningens animation av 1600-talets

Göteborg. Filmen är samarbete mellan

stadsbyggnadskontoret, Göteborgs

stadsmuseum, Göteborg & Co och

Visual Arena vid Lindholmen Science Park.

Lördag den 11 mars invigs Göteborgs stadsmuseums nya basutställning, Göteborgs födelse. Utställningen som är en del av firandet av stadens 400-årsjubileum är ett ambitiöst projekt som tagit hjälp av den senaste tekniken för att ge sina besökare en visuell, sinnlig och tillgänglig upplevelse. 

Först i utställningshallen besöker vi Nya Lödöse. Många av de som flyttade till Göteborg vid dess grundande på 1620-talet kom från Nya Lödöse, där invånarna blivit ombedda att omlokalisera till den nya staden. Detta har museet tagit fasta på och en stor del av utställningen tillägnas staden som vi just nu håller på att undersöka arkeologiskt. Där finns såväl kyrkogårdens representation av liv och död i staden och även ett klassiskt stadsgårdshem i Nya Lödöse uppbyggt. Utan att säga för mycket är en av de mest betagande företeelserna i denna del den kista med föremål som representerar vad en familj kunde ta med sig på flykt undan de många krig som härjade under stadens existens. 

Bland annat kommer denna vackert konserverade

Röhmer-bägare att finnas i utställningen.

Foto: Markus Anderson

Från utgrävningarna som vi just nu håller på med i Gamlestaden kommer en hel del föremål finnas att beskåda i denna del av utställningen. Såväl kistor, bägare, pilgrimsmärken och husgeråd finns bakom montrarna. 

Från utställningens Göteborgsdel finns såväl tanken bakom bygget, med gator i raka rutnätmönster, presenterad samt en visualisering av hur staden verkligen utvecklade sig. Här finns en byggarbetsplatser, skolmiljöer och uppmärksammande av samhällets utsatta. Tanken är att besökarna ska ackompanjeras av ljud och bild som komplement till föremålen för att komma 1600-talet så nära som möjligt. Mest framträdande i det avseendet är självklart den imponerande animationen som visar hur Göteborg såg ut på 1600-talet, vilken har tagits fram med hjälp av kartor, arkeologiska undersökningar och historiska källor. 

Med hjälp av såväl sinnesupplevelser, nya tekniker och unika föremål kommer dåtiden verkligen nära inpå, och vi kan utlova alla utställningens besökare en riktigt häftig upplevelse. Invigningen sker lördag den 11 mars, till dess går mer att läsa i Göteborgs stadsmuseums pressmeddelande:


http://goteborgsstadsmuseum.se/press#/pressreleases/upplev-1600-talets-goeteborg-i-ny-utstaellning-1824059

Hanna Jansson,

arkeolog

Klädesplagg från 1600-talets Göteborg.

Pressbild från Göteborgs Stadsmuseum

Strykjärn från slutet av 1600-talets Göteborg.

Pressbild från Göteborgs Stadsmuseum

Publicerat:
28 feb 2017

Publicerat av:
Hanna Jansson, Arkeolog

Kontaktuppgifter:
info@stadennyalodose.se

Kategorier:
Historia

Taggar:
Nya Lödöse
Visualisering

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer