I Nya Lödöse hittar vi en hel del importerad keramik, bland annat den glänsande lustreware-keramiken. Läs vår arkeolog och föremålsexpert Veronicas text om detta 1500-talets konversationsstartare.

Lustrewarekeramik- spanskt bling-bling på bordet

I Nya Lödöse har vi hittat några enstaka skärvor med metallisk, glänsande keramik, så kallad "lustreware". Vad gör denna speciell? Vart kommer den ifrån?

Tidigare typ av lustreware målad i metalloxid och

koboltblått.Detalj från en altarmålning av

Hugo van der Goes (1475).

Det speciella utseendet på keramiken som går under benämningen lustreware kommer av glasyren, med vit tennglasyr i botten och dekormönster målade i olika metalloxidfärger. Beroende på den kemiska sammansättningen så kan färgen på dekoren variera i allt från glänsande kopparrött till guld. Ibland är de även målade med lysande koboltblått. Namnet lustreware översätts enkelt till lystergods, och anspelar på dess glänsande glasyr. 

Tekniken för att tillverka lustreware kommer från början från Mellanöstern där den utvecklades så tidigt som på 700-talet e.Kr och spreds sedan med Morerna (en muslimsk folkgrupp som bland annat grundade Al-Andalus i dagens Andalusien) till Spanien där tillverkning av denna keramiktyp är känd från 1200-talet. Under Nya Lödöses tid hittas den här typen av keramik lite varstans i västra Europa och Medelhavsområdet. Vanliga former var fat, skålar, kannor och en typ av krus som kallas albarello (apotekskärl), som ses avbildat på målningen intill. 

Lustreware-fragment med handtag hittad i Nya Lödöse. Foto: Markus Anderson

Samtida lustreware-skål från Glimmingehus. Foto: Ulrik Skans, SHMM.

På bilden ovan till vänster ser vi delar av en lustreware-skål med handtag som hittades vid våra undersökningar i Nya Lödöse år 2016. Den är troligen tillverkad i Manises i Valencia på 1500-talet. Under den tidiga produktionen var dekoren tydligt influerad av motiv från Mellanöstern, för att med tiden bli betydligt "enklare" med ibland bara stilistiska streck och symboler som den på dem vi hittills hittat i staden. Bilden ovan till höger visar en komplett skål från samma tillverkningsplats, fast den är hittad vid Glimmingehus i Skåne.

Mynning till ett "olivkrus" som hittats i

Nya Lödöse. Foto: Markus Anderson

Det är ganska ovanligt att man hittar lustreware i arkeologiska sammanhang i Skandinavien och vi har ett förhållandevis stort antal av dessa kärl i Nya Lödöse. Sannolikt har den här typen av keramik inte hamnat här som regelrätt handelsvara, utan snarare har enstaka exemplar följt med som souvenirer eller personliga tillhörigheter till invånare i staden.Kikar man i tull-listorna över varor som fraktats till Nya Lödöse så hittar man snart en hel del andra varor som sannolikt också kommit hit från Spanien. Exempelvis vin, socker, russin och kryddor såsom saffran. På bilden intill syns mynningen till ett annat spanskt kärl, ett så kallat "olivkrus", som vi också hittat här i Nya Lödöse. Det är ett enklare amforaliknande kärl som man förvarade olivolja, vin eller vinäger i.

Keramik av det här slaget sticker onekligen ut från övriga och måste verkligen ha prytt sin plats på bordet. Förmodligen var den en 1500-talets konversationsstartare.

Veronica Forsblom Ljungdahl
Arkeolog

Publicerat:
23 jan 2017

Publicerat av:
Hanna Jansson, Arkeolog

Kontaktuppgifter:
info@stadennyalodose.se

Kategorier:
Fynd
Keramik

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer