Julbestyr under december månad

Lutfisk, ölbryggning och Lucia-firande. Under december berättar vi om traditionella julbestyr och namnen som är kopplade till respektive dag.

Den 9 december - Annadagen då lutfisken ska i blöt 

Sankta Anna i Mattmars kyrka, Jämtland

Idag har Anna namnsdag och det är dags att lägga lutfisken i blöt, så den är klar till julafton. I Nya Lödöse fanns det många som hette Anna. En av dem var Anna Ambiörs, som 1587 stred för rätten till sitt arv. En annan var skepparen Anna som hade en konflikt med en annan skeppare om en gemensam last. Ytterligare en var Anna, Hindrik Bremens hustru, som inte var nöjd med den plats hon fått i kyrkan och därför trängde sig fram till en bättre. 

Läs även vår artikel om fiskvaror i Nya Lödöse här.Namnets popularitet hänger samman med att kulten av Sankta Anna var populär under senmedeltiden. Anna var mor till Maria, Jesu moder och man avbildade ofta de tre tillsammans - Anna som en äldre kvinna med huvuddok, Maria som den unga kvinnan med jungfrukrona och håret synligt och Jesusbarnet i hennes knä. Bilden intill visar en sådan skulptur, "Anna själv tredje". Den är gjord omkring 1520 och står i Mattmars gamla kyrka i Jämtland.

 

 

Den 13 december - Luciadagen 

Sankta Lucia av Francesco del Cossa, 1473.

Luciadagen är här och som vanligt har den föregåtts av den nya traditionen "gräla om luciatåg i kommentarsfält". Här ska vi istället fråga oss: firade folk Lucia i Nya Lödöse? Vi vet så gott som inget om det och nu ger vi oss ut på spekulationernas glatta is. Men vi vet att Lussetraditioner varit vanliga i Västsverige. De handlade egentligen inte om det sicilianska helgonet, utan om vintersolståndet och årets längsta natt, som i en äldre kalender inträffade vidLucia.Den längsta natten var en farlig vändpunkt då diverse oknytt var särskilt aktiva och det gällde att skydda sig. Att vaka hela natten var ett sätt och vakandet kunde gärna kombineras med mat och (stark) dryck. Kanske har även Nylöseborna lussevakat? Frågan är om det inte är vår äldsta lussetradition. 

Att ungdomar klär ut sig och tågar runt med sånger och mattiggeri finns ju med som ett inslag vid många högtider. Luciatåget är en variant av den tradtitionen. En gissning är att det snarare var på Staffansdagen, annandag jul, som detta skedde i Nya Lödöse och då säkert under ganska stökiga former. Dagens lussefirande innehåller en svårutredd blandning av en massa olika traditioner från olika länder. Ett lästips för dig som vill veta mera är en nyutkommen bok från Nordiska museet. Läs mer här: http://www.nordiskamuseet.se/om-museet/forlaget/lucia-i-nytt-lju
s

Den 21 december -  julölen ska avsmakas

Öldrickande. Olaus Magnus Historia om de

Nordiska folken, 1555

Idag har Tomas namnsdag, det är vintersolstånd och ljuset kommer så sakteliga tillbaka. Tomas var skeptikern bland Jesu lärjungar, den som hade svårast att tro på uppståndelsen innan han med egna ögon såg spikhålen i Jesu händer.
Tomasdagen i folktron handlar däremot mest om att det är mycket nära jul och att det mesta av julstöket nu borde vara färdigt. Du har väl planerat bryggningen av julölet noga? Det bör vara klart för avsmakning idag!
I Nya Lödöse dracks stora mängder öl, inte bara till jul. En del kom hit från tyska och danska bryggerier, men en hel del bryggdes också hemma. Om ölbryggning i Nya Lödöse har Jens Heimdahl skrivit http://www.stadennyalodose.se/a.../2013-08-06/ol-i-nya-lodose/

Christina Rosén, 

vetenskaplig projektledare

Publicerat:
9 dec 2016

Publicerat av:
Hanna Jansson, Arkeolog

Kontaktuppgifter:
info@stadennyalodose.se

Taggar:
Historia
Nya Lödöse

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer