Mannen som riktar strålkastarna mot arkeologerna
Daniel Lindskog arbetar med att sätta arkeologi i fokus

Mannen som riktar strålkastarna mot arkeologerna

Nu snurrar vi ljuset och sätter vår filmare i fokus. Vad tycker Daniel Lindskog om arkeologi?

Daniel Lindskog är en film- och fotograf som inriktat sig på kulturmiljöer. I Nya Lödöse projektet är det han som gör filmerna till projektets egna YouTube- kanal. Han började sitt arbetsliv med att arbeta inom reklamvärlden som fotograf och designer men har den senaste tiden vidareutbildat sig till arkeolog med inriktning kulturarvsförmedling.

Med sin nyförvärvade kunskap om arkeologi arbetar han med att presentera arkeologiska utgrävningar på ett korrekt sätt. Sitt intresse för kulturmiljöer har alltid funnits och då dessa kulturmiljöer grundar sin presentation på arkeologi så fanns även där ett intresse från start.

Under projektets gång har Daniel varit på besök ett flertal gånger i Nya Lödöse och man kan undra hur återkommandet till samma plats har påverkat Daniels synen på utgrävningen? " Ju mer man lär sig om en plats desto roligare blir det och Nya Lödöse är inget undantag. Här är ytan så stor, aktörerna så många och projektet så långsiktigt att intrycken aldrig sinar. Detta är den första stadsarkeologiska utgrävning som jag är på och jag imponeras ständigt av att se hur arkeologer arbetar tillsammans med exploatörer och entreprenörer för att få allt att gå ihop och till slut förändra en stad - mycket spännande."

Att ha en filmskapare på plats är något som arkeologerna inte är vana vid och vissa av arkeologerna är skyggare än andra framför kameran, men på den senare tiden har arkeologerna vant sig att se Daniel med kameran och att svara på alla hans frågor. "det gör det hela mycket roligare" tycker Daniel.


Nu undrar man efter alla återkommande besök till Nya Lödöse, hur sugen Daniel är på att ta skärsleven i hand och hjälpa till med grävandet - för är inte det vad alla utbildade arkeologer vill?
" Haha, inte särskilt mycket faktiskt. Jag känner mig väldigt priviligierad som får dyka upp med jämna mellanrum och bli uppdaterad om allt spännande som har kommit fram utan att själv behöva gräva. Platsen bjuder dock på en fantastisk bredd när det kommer till att skaffa sig arkeologisk erfarenhet och det är klart att det hade varit spännande att gräva en skelettgrav eller två (när solen skiner)."

Vi får se om arkeologerna lyckas locka Daniel till grävande nästa gång han kommer på besök!

Daniel Lindskog blev intervjuad utav:

Amanda Azzopardi, Arkeolog och visningsansvarig

Publicerat:
11 aug 2016

Publicerat av:
Amanda Azzopardi, Arkeolog

Kategorier:
Projekt

Taggar:
Nya Lödöse

 

9 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Förmedling från EAA 2018

Den publika gruppen närvarade och deltog i den internationella konferensen i arkeologi som hölls i Barcelona under september.
Läs mer

25 jun 2018

Analys, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

En tobaksrökande yngling

Första skelett med 'pipmärke' funnet i Nya Lödöse
Läs mer

25 maj 2018

Arkeologi, Bebyggelse, Projekt

Stadsgård 1-4

Vad vet vi hittills om stadens uppbyggnad?
Läs mer