En ung besökare i rampljuset - Alva

Alva har kommit på besök till Nya Lödöse utgrävningen sedan start så vi riktar strålkastaren från arkeologerna mot en besökare. Vad tycker Alva om den arkeologiska utgrävningen?

Alva Glansberg

Alva är 13 år gammal och kommer hela vägen ifrån Länghem i Borås. Hon är en ung besökare som har kommit till Nya Lödöse utgrävningen varje år sedan start.

Alva visste inte mycket om arkeologi innan första gången hon kom på besök men hon visste att "man grävde efter konstiga saker under marken", och visst stämmer det egentligen till punkt och pricka vad en arkeolog gör.

Konstiga saker finner arkeologer och Alva har fastnat för att arbetet i Nya Lödöse är spännande. Men det finns vissa saker som är mer spännande att finna än andra. Träkonstruktioner tillhör inte favoriterna utan är tråkiga enligt Alva, däremot är gravar och skelett super intressanta och hon har fått se flera stycken under årens gång.

Något som hon minns väl var när hon fick träffa arkeobotanikern som visade fröer ifrån lingon och blåbär. Det där med makro-prover var också något intressant, att man kan få fram så små saker ur jorden!

Alva

Alva tror sig inte vilja bli arkeolog i framtiden utan det lutar mot att bli en ridande polis istället, eller kanske att bli grävmaskinist. Vi arkeologer i Nya Lödöse hoppas på den senare då vi gärna ser att grävmaskinister brinner för arkeologi även dem.

Nästa år kommer hon igen har hon lovat om hon hinner, men fram till dess kommer hon följa oss på YouTube och läsa våra tidningar

 

Amanda Azzopardi, Arkeolog och visningsansvarig

Publicerat:
28 jul 2016

Publicerat av:
Amanda Azzopardi, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Projekt
Visning

Taggar:
Nya Lödöse

 

18 feb 2018

Arkeologi, Fynd, Föremål, Historia

Grillning i Nya Lödöse


Läs mer

6 feb 2018

Arkeologi, Förmedling

Arkeolog specialiserad på 3D-visualisering

Carolina Ask
Läs mer

26 jan 2018

Arkeologi, Historia

Historikern

Daniel Larsson
Läs mer