Akvamanil detalj funnen i Nya Lödöse Foto: Markus Andersson

Akvamaniler från Nya Lödöse

Ett litet fynd som säger något om handtvättens kutym i Nya Lödöse

Akvamanil i rödgodslera täckt med blyglasyr. Foto: Markus Andersson

När vi undersökte stadsgårdarna 2015 så hittade vi två spännande djurhuvuden av keramik. Den ena, som visas på bild, i formen av en häst. Själva hästhuvudet är en uthällningsanordning som suttit på en så kallad akvamanil, ett kärl som man förvarat vatten i till handtvätt.

Just handtvätt var en viktig del av den liturgiska ritualen under medeltiden men också inom ritualer i mer profana sammanhang som i samband med handtvätt före eller efter måltid. Under den här tiden var bordskärlen fortfarande få och man åt från gemensamma fat så att tvätta händerna kunde höra till etiketten i vissa sociala miljöer. Då fyllde akvamanilen både en praktisk och dekorativ funktion.

De hade oftast formen av djur, vanliga motiv var lejon, häst, bagge eller grip. Våra akvamaniler är av enklare typ, tillverkade i rödgodslera och överdragna med en blyglasyr. Ofta var de dock mer hantverksmässiga objekt tillverkade i metall vilket man troligtvis har föredragit inom mer kyrkliga sammanhang.

Våra akvamaniler har troligen inte tillverkats i närheten av Nya Lödöse utan importerats, kanske från Tyskland eller Nederländerna.

 

Veronica Forsblom Ljungdahl, Arkeolog

Publicerat:
11 jul 2016

Publicerat av:
Amanda Azzopardi, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Fynd

Taggar:
Fynd
Nya Lödöse

 

1 nov 2017

Förmedling, Projekt

Formgiven av

Lisa Larsson och Lena Troedson
Läs mer

18 okt 2017

Arkeologi, Projekt

Bakom Staden Nya Lödöse

Vilka är det som arbetar bakom logotypen Staden Nya Lödöse?
Läs mer

4 okt 2017

Arkeologi, Projekt

Projektledning

Vilka leder projektet Staden Nya Lödöse?
Läs mer