Akvamanil detalj funnen i Nya Lödöse Foto: Markus Andersson

Akvamaniler från Nya Lödöse

Ett litet fynd som säger något om handtvättens kutym i Nya Lödöse

Akvamanil i rödgodslera täckt med blyglasyr. Foto: Markus Andersson

När vi undersökte stadsgårdarna 2015 så hittade vi två spännande djurhuvuden av keramik. Den ena, som visas på bild, i formen av en häst. Själva hästhuvudet är en uthällningsanordning som suttit på en så kallad akvamanil, ett kärl som man förvarat vatten i till handtvätt.

Just handtvätt var en viktig del av den liturgiska ritualen under medeltiden men också inom ritualer i mer profana sammanhang som i samband med handtvätt före eller efter måltid. Under den här tiden var bordskärlen fortfarande få och man åt från gemensamma fat så att tvätta händerna kunde höra till etiketten i vissa sociala miljöer. Då fyllde akvamanilen både en praktisk och dekorativ funktion.

De hade oftast formen av djur, vanliga motiv var lejon, häst, bagge eller grip. Våra akvamaniler är av enklare typ, tillverkade i rödgodslera och överdragna med en blyglasyr. Ofta var de dock mer hantverksmässiga objekt tillverkade i metall vilket man troligtvis har föredragit inom mer kyrkliga sammanhang.

Våra akvamaniler har troligen inte tillverkats i närheten av Nya Lödöse utan importerats, kanske från Tyskland eller Nederländerna.

 

Veronica Forsblom Ljungdahl, Arkeolog

Publicerat:
11 jul 2016

Publicerat av:
Amanda Azzopardi, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Fynd

Taggar:
Fynd
Nya Lödöse

 

9 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Förmedling från EAA 2018

Den publika gruppen närvarade och deltog i den internationella konferensen i arkeologi som hölls i Barcelona under september.
Läs mer

25 jun 2018

Analys, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

En tobaksrökande yngling

Första skelett med 'pipmärke' funnet i Nya Lödöse
Läs mer

25 maj 2018

Arkeologi, Bebyggelse, Projekt

Stadsgård 1-4

Vad vet vi hittills om stadens uppbyggnad?
Läs mer