Begravning på kyrkogården
I en av gravar har det hittats, förrutom mossa och hö, en bädd av utplockad ull från tuvull och hela blomster av nysört. Foto på nysört, Wikimedia commons.

Från fält - kyrkogården

En omsorgsfullt utsmyckad grav har påträffats på kyrkogården.

 

Barngrav på kyrkogården i Nya Lödöse.
Foto: Projektet Nya Lödöse

För några dagar sedan undersökte våra arkeologer/osteologer en grav med ett barn i sexårsåldern. Liksom i många andra gravar har barnet lagts till vila utan kista, men i lindor på en bädd av hö och mossa. I den här graven verkade bädden ovanligt prydlig och ett prov togs för att analysera växterna. Under mikroskopet visade det sig att en stor del av bädden bestod av dun som plockats loss från tuvull. På tuvullen har man lagt blomster av nysört – begravningen ägde antagligen rum en augustimånad.

Bilden vi får av graven är hur den lilla lindade kroppen lagts till vila på en bädda av vitt dun prydd med vita blomster. Det kanske vittnar om föreställningen om paradiset som en trädgård, men också om den omsorg som man visat det döda barnet. De efterlevande – kanske föräldrar och syskon – har haft utrymme att personligen uttrycka sin ömhet och sorg genom gravens utsmyckning.

Jens Heimdahl, arkeobotaniker

Tuvull. Foto: Wikimedia commons

Publicerat:
25 apr 2016

Publicerat av:
Imelda Bakunic Fridén, Arkeolog

Kategorier:
Analys
Arkeologi
Kyrka och kyrkogård

Taggar:
Makrofossil analys
Nya Lödöse

 

9 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Förmedling från EAA 2018

Den publika gruppen närvarade och deltog i den internationella konferensen i arkeologi som hölls i Barcelona under september.
Läs mer

25 jun 2018

Analys, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

En tobaksrökande yngling

Första skelett med 'pipmärke' funnet i Nya Lödöse
Läs mer

25 maj 2018

Arkeologi, Bebyggelse, Projekt

Stadsgård 1-4

Vad vet vi hittills om stadens uppbyggnad?
Läs mer