Ben från gris
Smutsig underkäke från gris, hittad i fält. Foto: Markus Andersson

Smutsiga ben

Arbetetsprocessen efter att ha hittat en stor mängd djurben.

Under årets grävning i Gamlestaden har vi hittat en stor mängd djurben. Benen är främst slaktavfall och matrester, men ett och annat husdjur och ovälkommen gäst förekommer också i materialet.

Bäckenben från en råtta. Foto: Catrhine Andersson

Ben från hund. Foto: Markus Andersson

När benen tagits in från fält placeras de på speciella hyllor i väntan på att våra osteologer (benexperter) skall ta hand om dem. När djurbenen kommer in från fält är de dock ofta smutsiga och behöver tvättas av innan de går vidare till analys.

Tvätt av ben i fält.Såll används så att de mindre djurbenen lättare kan upptäckas bland all lera och jord. Foto: Markus Andersson

Ben består både av både organiskt material (proteinet kollagen) och oorganiskt material (mineralföreningen hydroxyapatit), och det finns därmed en risk att benen möglar om de inte tas om hand om på rätt sätt. Därför är det viktigt att benen relativt snart tvättas rent från all jord och sedan får lov att långsamt torka så att de inte börjar flaga eller spricker. 

Cathrine plockar ut alla djurben från sållen. Foto: Markus Andersson

Efter tvätt får benen lufttorka. Foto: Cathrine Andersson

Tvättningen sker vid våra sållstationer och benen torkas sedan i en speciell torkcontainer där de placeras i hyllor med lådor av hålplåt. När benen sedan är torra läggs de tillbaka i sina påsar, stoppas i en flyttlåda och fraktas vidare till analys.

Torkstation. Det är viktigt att allting ligger på rätt plats med markering på påsarna om vart benen har hittats ifrån. Foto: Cathrine Andersson

Cathrine Andersson, Arkeolog/Osteolog

Publicerat:
18 dec 2015

Publicerat av:
Imelda Bakunic Fridén, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Osteologi

Taggar:
Fynd
Lödöse

 

18 feb 2018

Arkeologi, Fynd, Föremål, Historia

Grillning i Nya Lödöse


Läs mer

6 feb 2018

Arkeologi, Förmedling

Arkeolog specialiserad på 3D-visualisering

Carolina Ask
Läs mer

26 jan 2018

Arkeologi, Historia

Historikern

Daniel Larsson
Läs mer