Skeden hittad i Nya lödöse
Skeden från Nya Lödöse representerar stadens sista tid, det vill säga från sent 1500-tal till tidigt 1600-tal.

Skeden vid golvet

En sked av tenn har påträffats inne i ett av husen. Föremålet är en personlig tillhörighet och tar oss närmare människorna som bodde i staden Nya Lödöse.

Matkniv från Nya Lödöse. Föremålet finns utställd på

Göteborgs Stadsmuseum. Foto: Imelda Bakunic Fridén

Måltiden är en social händelse i det vardagliga livet. Under 1500-talet dukades det sällan med bestick så som vi tänker oss idag. Kärl, tallrikar och de få bestick som var främst av enklare typ och tillverkade av material som trä, lergods och metall. Gafflar användes inte i någon större utsträckning i Norden under denna tid. Knivarna var oftast långsmala och spetsiga, och de användes till att skära upp maten. Med hjälp av kniven kunde man likaså spetsa fast en köttbit (gaffelns funktion). Skedar användes främst för servering och var då vanligen tillverkade av trä. Det kan även tänkas att skedarna användes som specialbestick, det vill säga till vissa rätter som soppa.

Maten serverades direkt ur kokkärlen eller på stora serveringsfat och vanligen åt man med fingrarna direkt ur dessa. Var man bortbjuden på middag, förväntades gästerna att ta med sig egna bestick (vanligen kniv). Först på 1800-talet blir besticken och det bordskick vi tänker oss idag vanligt bland allmänheten.

Skeden från Nya Lödöse

Skeden är av tenn och hittades i ett av husen som vi undersöker just nu, precis intill ett nedbrunnet trägolv. Skeden från Nya Lödöse hör till stadens sista tid, det vill säga från sent 1500-tal till tidigt 1600-tal. Utförandet är enkelt och någon dekoration tycks inte finnas. Skedens blad är ovalt (6,5x5cm) och skaftet långsmalt. Toppen på skaftet är avbrutet.

Skeden var en personlig tillhörighet. Skeden kunde även visa ens status i samhället, exempelvis silverskedar. Men man kan tänka sig att inte alla har råd med en sked i silver och då var det vanligare med skedar i andra material. Från utgrävningarna i Nya Lödöse har det påträffats skedar i silver likaväl som i tenn, horn och trä. Oavsett i vilket material skedarna är gjorda av , så förblir föremålet ytterligare ett steg närmare personerna som levde i staden Nya Lödöse.

Skeden från Nya Lödöse som påträffats under grävningarna 2015. Foto: Markus Andersson

Föremål från tidigare undersökningar

Det har även vid tidigare undersökningar av Nya Lödöse hittats skedar i både horn och metall. Föremålen har både hittats som vattenfynd från Säveån och från de utgrävningar som utfördes under 1900-talet. Dessa förvaras nu på Göteborgs Stadsmuseum och nedan följer foton samt teckningar på (bestick)föremålen från Nya Lödöse. 

Silversked, baksidan med dekor. Foto: Göteborgs Stadsmuseum.

Silversked, framsidan. Foto: Göteborgs Stadsmuseum.

Till vänster, bild 206: Sked i tenn (L.11,1cm).
Till höger, bild 207: Sked i horn (L. 15,2 cm). 1500-tal.
Tecknad.

Funna i Nya Lödöse. Föremålen finns utställda på Göteborgs Stadsmuseum. Foto: Imelda Bakunic Fridén

Silversked från Nya Lödöse. Tecknad.

Matkniv från Nya Lödöse. Dekor på träskaftet.

 

 

Teckningar/illustrationer av föremålen är hämtade ifrån Forskningar på platsen för det forna Nya Lödöse 1915-1918 av Sixten Strömbom 1924. Skrifter utgivna till Göteborgs stads trehundraårsjubileum genom jubileumsutställningens publikationskommitté V.

 

Imelda Bakunic Fridén, Arkeolog

Publicerat:
6 nov 2015

Publicerat av:
Imelda Bakunic Fridén, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Fynd

Taggar:
Fynd
Lödöse

 

9 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Förmedling från EAA 2018

Den publika gruppen närvarade och deltog i den internationella konferensen i arkeologi som hölls i Barcelona under september.
Läs mer

25 jun 2018

Analys, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

En tobaksrökande yngling

Första skelett med 'pipmärke' funnet i Nya Lödöse
Läs mer

25 maj 2018

Arkeologi, Bebyggelse, Projekt

Stadsgård 1-4

Vad vet vi hittills om stadens uppbyggnad?
Läs mer