Armborstnöt
Armborstnöten har varit en del av vapnet som användes likaväl till krig som vid jakt.

Ett föremål bland många andra

Vid Nya Lödöses södra vallgravssida har det påträffats många olika föremål såväl som träkonstruktioner. Armborstnöten vittnar om ett vapen som kunde användas både vid krig och jakt.

Det hittades många intressanta föremål och konstruktioner när vi grävde den södra sidan av vallgraven till staden Nya Lödöse. Bland dessa, ett lite mer udda föremål, en armborstnöt. Att det har med ett armborst att gör är ju ganska givet, nedan följer en kort förklarning om armborstet och kort om dess historia.

Historik

Den första gången armborstet omnämns skall vara på 300-talet f. Kr i Asien. Vapnet skall sakta ha spridit sig mot Europa och Skandinavien där det omnämns för första gången vid slaget vid Hjörungadal år 986. Vapnet har förändrats under åren, från att vara en ganska enkel konstruktion helt i trä till metallbågar med avancerade spännanordningar. Under 1400 – talet och början av 1500-talet var armborstet ett vanligt förekommande vapen för såväl krig och jakt. Under 1500-talets andra hälft kommer handeldvapnen och användandet av armborst i strid ebbar ut. Armborstet användes fram till 1900-talet, då främst vid pälsdjursjakt.

Illustration: Olaus Magnus,

Historia om de nordiska folken 1555.

Armborstnötens placering och funktion

Armborstnöten är den del av armborstet som håller fast bågsträngen och släpper iväg densamma, då pilen skall avfyras. På medeltidslatin benämndes vapnet som arcubalista men i dagligt tal kallades armborstet för låsbåge efter dess mekaniska avfyrningsmekanism. Vapnet hade ett flertal fördelar, det erbjöd hög skjutberedskap, träffsäkerhet och hög genomslagsförmåga jämfört med vanlig pilbåge. Armborstet krävde även väldigt kort övningstid. Skjutförsök som gjorts med senmedeltida armborst har visat skottvidder på upp till 400 meter, med den effektiva skottvidden bör ha varit avsevärt mindre. 

Armborstnöten hittad i Nya Lödöses vallgrav, tillverkad av älghorn. Foto: Markus Andersson

 

Armborstnöten som hittades vid vallen i Nya Lödöse är den andra armborstnöten som hittats i år vid våra utgrävningar. Igår hittades en tredje armborstnöt inne i staden. Den påträffades vid ett hus efter att träplankor hade avlägsnats (i dagsläget är det osäkert om det är inne i ett hus eller ifall det rör sig om en utomhusyta). Alla fynden är tillverkade av älghorn.

Eirik Johansson, Arkeolog

Publicerat:
22 okt 2015

Publicerat av:
Imelda Bakunic Fridén, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Fynd

Taggar:
Fynd
Lödöse

 

18 feb 2018

Arkeologi, Fynd, Föremål, Historia

Grillning i Nya Lödöse


Läs mer

6 feb 2018

Arkeologi, Förmedling

Arkeolog specialiserad på 3D-visualisering

Carolina Ask
Läs mer

26 jan 2018

Arkeologi, Historia

Historikern

Daniel Larsson
Läs mer