Fiskben i Nya Lödöse
Osteologerna är mycket exalterade över första svenska fyndet av torskfisken lubb!

Sveriges första lubb!

Idag är upphetsningen hos osteologerna, projektets benspecialister, total. Vi har hittat det första riktigt säkra arkeologiska fyndet av torskfisken lubb i Sverige!

Idag är upphetsningen hos osteologerna, projektets benspecialister, total. I en av vretarna mellan husen (små smala utrymmen där vi ofta hittar avskräde) som undersöktes under förra årets utgrävningar hittade vi nämligen ett litet konstigt fiskben. Benet var alldeles speciellt, det hade en särskild glans och såg inte ut som benen från någon av de andra arterna vi hittills hittat. Benet påminde om både långa och lake, men stämde inte riktigt in på någon av arterna. Vi tittade på andra fiskar i samma familj (lakefiskar), och började misstänkta vad det kanske kunde vara. Efter ett besök i skelettsamlingen på Göteborgs Naturhistoriska Museum kunde vi mycket riktigt konstatera att benet kommer från underkäken på en lubb (Brosme brosme).

Ett ben från lubb och en bild på en lubb. Foto: Emma Maltin.

Detta är det första riktigt säkra arkeologiska fyndet av lubb i Sverige, och därför är det extra spännande! Lubben är en stor torskfisk som är ganska ovanlig i våra vatten. Den trivs bäst på djupt vatten, de större fiskarna håller till på mellan 150 till 450 meters djup. Förmodligen har vår lubb kommit med som bifångst när man fiskat andra arter, som stor torsk, långa eller kummel. Köttet är fast och välsmakande, men under 1900-talet ansågs fisken i vissa områden som "fattigmansföda". Detta är ett av många exempel på hur matvaror är olika populära i olika områden eller tider. Vi kan bara spekulera i vad nylöseborna tyckte om att äta lubb. Var det en sällsynt delikatess eller helt enkelt en konstig bifångst? Oavsett kan vi konstatera att den här fisken var ett exotiskt inslag i kosten.

Osteologen Emma förbereder benbitar för fotografering. Foto: Markus Andersson.

Emma Maltin, Osteolog och arkeolog

Publicerat:
15 sep 2015

Kategorier:
Analys
Arkeologi
Fynd
Osteologi
Projekt

Taggar:
Fynd
Lödöse

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer