Mer än att gräva
Utöver den fysiska grävningen så innebär ett arkeologiskt projekt en rad olika arbetsuppgifter för att nå fram till en komplex bild av ett dåtida samhälle.

Arkeologi – mer än bara grävning

Att göra en arkeologisk undersökning är mycket mer än att ”bara” gräva fram saker. Den här lilla bildserien visar en del av allt det som händer utanför gropen.

Ritbrädenas och den leriga ritfilmens tid är förbi. Idag använder vi totalstationer och GPS för att mäta och skapa kartor och planer över utgrävningen, plattor för att direkt i fält göra beskrivningar och anteckningar om det vi hittar.

Caj, Mikko och Ivonne diskuterar kring mätinstrumenten. Foto:Markus Andersson.

Gwilum dokumenterar på platta. Foto: Markus Andersson.

Resultaten från fält kommer direkt in i en databas, där vi sedan kan arbeta vidare med tolkningar av det vi undersökt. Vi har en ständigt pågående diskussion om vad vi hittar, nedan syns Anders, Eirik och Pia som diskuterar några resultat. Den gamla hederliga anteckningsboken används fortfarande ibland, trots all digital teknik.

Diskussioner om en av ytorna under utgrävning. Foto: Markus Andersson.

 Insamling av jord, ben och föremål. Foto: Markus Andersson.

Cathrine samlar jord, ben och föremål i plastpåsar, som sedan tas med in. Astrid sorterar in påsarna med benen på rätt hylla. Ordning och reda är helt nödvändigt. Eftersom vi gräver bort lämningarna medan vi undersöker dem så kan vi aldrig gå tillbaka och kolla saker – allt måste bli rätt från början.

Uppsortering av ben från fält. Foto: Markus Andersson.

Benen tas sedan om hand av osteologerna Leif och Emma, som tvättar, sorterar, registrerar och analyserar dem. Djurbenen berättar om matvanor, var maten kom ifrån och var man slängde matresterna, bland mycket annat. (Här och här finns mer att läsa om våra analyser av djurben.)

Analysering och registrering av djurben. Foto: Markus Andersson.

På samma sätt går krukskärvor och andra föremålsfynd vidare till specialister. Här är det Veronica som sorterar och registrerar mängder med krukskärvor...

Registrering av keramik. Foto: Markus Andersson.

... medan konservator Sara rengör en skärva från ett tyskt stengodskrus som någon kanske drack öl ur en gång i tiden (läs mer om konservering av fynd här och här)...

Rengöring av tyskt stengods. Foto: Markus Andersson.

...och Ivonne kollar ordningen i fyndcontainern. Olika slags föremål behöver tas om hand på olika sätt och måste sorteras i olika påsar och backar.

Ivonne i kylcontainern. Foto: Markus Andersson.

Maria sållar jordprover och undersöker spåren av riktigt små saker under mikroskop. Fröer och små fragment av olika slag berättar om vad som ätits och odlats, var djur har hållits och var människor uträttade sina "toalettbesök".

Analys av markobotaniska fynd från jordprover. Foto: Markus Andersson.

Genomgångar och diskussioner ute i fält är helt nödvändiga för att skapa en gemensam förståelse av det vi hittar. Alla i grävlagen är utbildade arkeologer eller praktikanter på god väg att bli arkeologer och alla har sina kunskaper och erfarenheter att bidra med. Här nedan är det Elisabet som berättar om resultat i det ena grävtältet. All dokumentation och alla analyser bildar tillsammans en komplex bild av staden Nya Lödöse.

Diskussioner och kartläsning ute i fält. Foto: Markus Andersson.

Christina Rosén 

Projektledare

Publicerat:
24 apr 2015

Kategorier:
Arkeologi
Projekt

Taggar:
Lödöse

 

18 feb 2018

Arkeologi, Fynd, Föremål, Historia

Grillning i Nya Lödöse


Läs mer

6 feb 2018

Arkeologi, Förmedling

Arkeolog specialiserad på 3D-visualisering

Carolina Ask
Läs mer

26 jan 2018

Arkeologi, Historia

Historikern

Daniel Larsson
Läs mer