En sko i läder
I slutet av förra veckan hittade vi en lädersko från Nya Lödösetid. Fina detaljer såsom hål för sytråd och skosnöre är fortfarande synliga!

En sko söder om Säveån

Den 26e mars regnade det från sidan, som så ofta sker här på Västkusten. Efter lunch skulle vi åter bege oss ner i schaktet där vi stött på en pålverk som vetter mot Nya Lödöses vallgrav i söder.

Plötsligt fick vi syn på en bit gammalt läder med hål för sömmar precis intill schaktkanten. I en jordhög låg resterna av en sko från Nya Lödösetid! Jordmassorna som skon låg i kom från omrörda lager som schaktats bort ovanför pålkonstruktionen. Förmodligen har läderskon flyttats runt under tidens gång i och med uppförandet av moderna byggnader och nya pålverk för att stabilisera marken, och slutligen hamnat i en jordhög efter en liten tur i skopan tillhörande en av våra grävmaskiner.

Skon har packeterats så att den ska hålla formen efter att den torkat

Fina detaljer såsom skosnöre och hål för sytråd syns än idag

Tyvärr så går det inte att ge skon ett rumsligt sammanhang i efterhand, det enda vi vet om den är att den förmodligen är från tiden runt femtonhundratalet. Skon har fått en snabb men varsam behandling av vår konservator, och nu så kommer den att få en permanent plats i vår låda med visningsfynd!

Pia Svensson
Arkeolog

Publicerat:
2 apr 2015

Publicerat av:
Imelda Bakunic Fridén, Arkeolog

Kategorier:
Arkeologi
Bebyggelse
Fynd
Konservering
Visning

Taggar:
Fynd
Lödöse

 

18 feb 2018

Arkeologi, Fynd, Föremål, Historia

Grillning i Nya Lödöse


Läs mer

6 feb 2018

Arkeologi, Förmedling

Arkeolog specialiserad på 3D-visualisering

Carolina Ask
Läs mer

26 jan 2018

Arkeologi, Historia

Historikern

Daniel Larsson
Läs mer