Sängar i Nya Lödöse

Vilka slags sängar kan man tänka sig att Nylöseborna hade?

Bouppteckningar från städer som är samtida med Nya Lödöse berättar om olika slags sängar som fanns i hemmen. De berättar om stolpsängar med färgrika sängomhängen, om dynor med dun och om linnelakan. De berättar också om enklare slagbänkar där kanske framför allt barn och tjänstefolk hade sina sovplatser och som var sittbänkar på dagarna. Vanligtvis verkar sängarna ha varit placerade i stugan, som ofta var det enda uppvärma rummet i gården. Något nämnvärt privatliv i särskilda sovrum var det inte fråga om i Nya Lödöse.

Kaveldun

Flera händelser i tänkeböckerna vittnar om detta. Ett exempel är från 1604, då Sven Andersson klagar över att Anders Gunnarsson hade kommit hem till honom, huggit i porten och gått in i gården. Där högg han tre band av en tunna med kött som låg i gården och sedan stötte han upp den nya förstugudörren och gick in i stugan där han högg tre hål i ett sparlakan som hängde för sängen och högg sönder en glasflaska som stod på bordet med vinättika.

Ett annat exempel är en händelse 1592; Jens Svensson blev anklagad av Ingeborg Torleifs för att han och Olof Persson gick hem till henne, klev över hennes port och när de kom till hennes dörr gick den upp och de gick in i stugan. Då gick Jens Svensson till Ingeborg i hennes säng där hon låg naken och begärde sin vilja med henne och erbjöd henne 2 mark penningar. Han fick dock inte sin vilja med henne och slog henne vid ögat ett och annat slag så hon fick blåmärken.

Kanske är det en bäddad slagbänk vi nu funnit spåren efter. Mellan golvplankorna längst väggen i ett av husen låg nämligen tusentals små frukter av kaveldun. Kaveldun är den storts växt som växer i vatten och bildar "cigarrer". När de torkas frigörs mängder av håriga frukter till stora dunmoln. Ett enda honax uppges innehålla mer än 100000 blommor och dunet kan fylla en tioliters hink. Dunet har använts till stoppning i dynor och bolster, men skulle då (enligt uppgift) helst blandas med vanligt dun för att inte klumpa sig. Av rotstocken kunde man för övrigt bereda nödbröd.

I bouppteckningarna nämns bara de dyrbarare, dunfyllda kuddarna och dynorna. Här är vi de enklare sängtextilierna på spåren. Förmodligen är det spåren efter kudd- och bolsterstoppning i en säng som stått här och som blivit förstörd i samband med att huset brann och revs. I all enkelhet ett roligt exempel på hur olika slags källmaterial, historiska och arkeologiska, ger olika bilder av de platser vi undersöker.

Christina Rosén

Projektledare Nya Lödöse

Publicerat:
9 sep 2013

Publicerat av:
Imelda Bakunic Fridén, Arkeolog

Kategorier:
Analys
Arkeologi
Bebyggelse

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer