Fynden som inte syns

Vissa spår efter livet i staden syns inte med blotta ögat, och under utgrävningen undersöks därför en del av jorden under mikroskop.

På detta sätt lär vi oss hur stadens begravda jordmåner är uppbyggda och genom det mikroskopiska innehållet i form av spår av hantverk och mat kan vi tolka vad man gjort var. I vilka hus man hållit djur, bedrivit metallhantverk, lagat mat, bryggt öl och berett lin? På vilka bakgårdar man haft trädgårdar och vad har man odlat där?

Särskilt intressant är det att söka efter latrinavfall genom vars innehåll (som alla kan räkna ut) vi kan förstå hur kosten och matkulturen sett ut.  Här kan man också hitta spår av växter som är exotiska och importerade, eller som använts som medicin eller njutningsmedel.

Tillsammans med fyndmaterial av byggnader, keramikbitar och metallföremål, kan dessa små osynliga fragment av mat, kulturväxter och dynga berätta mer om vilka som levde på de olika tomterna i staden och hur de hade det.

Jens Heimdahl, PhD
Kvartärgeolog, Arkeobotaniker

Publicerat:
17 apr 2013

Publicerat av:
Magnus

Kategorier:
Analys

 

9 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Förmedling från EAA 2018

Den publika gruppen närvarade och deltog i den internationella konferensen i arkeologi som hölls i Barcelona under september.
Läs mer

25 jun 2018

Analys, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

En tobaksrökande yngling

Första skelett med 'pipmärke' funnet i Nya Lödöse
Läs mer

25 maj 2018

Arkeologi, Bebyggelse, Projekt

Stadsgård 1-4

Vad vet vi hittills om stadens uppbyggnad?
Läs mer